Evitarea experiențială – Strategia disfuncțională prezentă în mai multe tulburări psihologice

Evitarea experiențială = refuzul de a rămâne în contact cu experiențele interioare neplăcute și încercările de a evita evenimentele care provoacă aceste experiențe.

În fața suferinței, instinctul nostru poate fi de a reprima anumite emoții negative, gânduri sau amintiri neplăcute și întreprinde acțiuni pentru a le evita sau pentru a le schimba forma sau frecvența.

Cum facem asta?

  • Printr-un dialog intern de tipul: „Nu trebuie să mă mai gândesc la asta!” „Vreau să uit!”, „Nu te mai plânge! Asta e! Mergi mai departe!”, „Mă concentrez pe lucrurile pozitive și ignor restul.”
  • Prin distragerea atenției în mod constant: Netflix, Social Media, Jocuri Video, Droguri, Cumpărături în exces, Muncă în exces, Mâncat compulsiv sau în exces…
  • Prin evitarea sau amânarea unor evenimente, chiar și a celor care ne pot aduce beneficii psihologice sau de altă natură, dacă anticipăm un risc de stres sau suferință. Să nu simți niciodată nicio durere, niciun sentiment supărător și să părăsești rapid orice situație care te neliniștește devine un scop în viață.

Evitarea Experienţială poate funcționa pe termen scurt. Pe termen lung, nu face decât să prelungească și să intensifice stările negative!

Mai mult, promovează strategii nesănătoase (ex. consumul de alcool, jocurile de noroc, mâncatul compulsiv etc.)

Unele cercetări (1) arată că evitarea și controlarea gândurilor și emoțiilor neplăcute este un factor care favorizează apariția mai multor tulburări psihologice, precum depresia, tulburările anxioase, tulburările alimentare…Mai mult, este un factor care blochează depășirea acestor tulburări psihologice!

A încerca să nu te gândești la ceva anume, să nu simți ceva anume, evocă tocmai acel conținut. Totuși, niște nuanțe se impun. Unele experimente (2) arată că suprimarea gândurilor funcționează când nu ești suprasolicitat cognitiv și îți poți distrage atenția.

Cea mai bună strategie de a face față stărilor interne negative și de a face pași spre eliberare și transformare este de a le confrunta, procesa și de a dezvolta strategii de coping eficiente & sănătoase.

* Studii:

(1) Akbari, M., Seydavi, M., Hosseini, Z. S., Krafft, J., & Levin, M. E. (2022). Experiential avoidance in depression, anxiety, obsessive-compulsive related, and posttraumatic stress disorders: A comprehensive systematic review and meta-analysis. Journal of Contextual Behavioral Science24, 65–78. doi.org/10.1016/j.jcbs.2022.03.007

(2) Wang, D. A., Hagger, M. S., & Chatzisarantis, N. L. D. (2020). Ironic Effects of Thought Suppression: A Meta-Analysis. Perspectives on psychological science : a journal of the Association for Psychological Science15(3), 778–793. doi.org/10.1177/1745691619898795

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.