Ghosting – ce înseamnă, ce impact are, cum poți depăși situația?

Ce este ghosting-ul?

Ghosting este un termen în limba engleză, care ar putea fi tradus „a dispărea fără urmă“. Se referă la  situația în care o persoană încetează brusc și fără nicio explicație să comunice cu cineva cu care avea anterior o relație de prietenie, o relație romantică sau orice alt tip de interacțiune personală constantă.  

Ghosting-ul implică blocarea sau ignorarea mesajelor, apelurilor telefonice și a oricăror alte forme de comunicare, lăsând cealaltă persoană în incertitudine și confuzie. Persoana care face ghosting nu anunță că va întrerupe comunicarea.

De multe ori, ghosting-ul apare brusc, fără vreun semn premonitoriu, ne-existând un conflict, de exemplu, care să „justifice” cumva ignorarea totală.   

Printre consecințele ghosting-ului se numără:

  • Stresul, îngrijorarea, ruminațiile și anxietatea. Persoanele care au parte de ghosting pot experimenta niveluri crescute de stres, întrebându-se ce au făcut greșit sau de ce a avut loc această schimbare bruscă în comportamentul celeilalte persoane. În primă fază, până realizează că este vorba despre ghosting, trec prin multiple scenarii, precum: „O fi avut vreun accident?”, „I s-a furat telefonul mobil?”, „S-a întâmplat ceva grav în familia lui/ei?”.
  • Scăderea stimei de sine. Victimele ghosting-ului pot începe să se îndoiască de propria valoare, să se simtă nedorite sau insuficiente, întrebându-se dacă sunt de vină pentru dispariția celeilalte persoane. „Am făcut eu ceva greșit?”, „Chiar nu meritam măcar un SMS de despărțire?”, „Am interpretat eu greșit toate gesturile?”.
  • Dificultăți în a avea încredere în ceilalți. Experiența ghosting-ului poate face dificilă dezvoltarea și menținerea încrederii în relații viitoare, ducând la teama de abandon.
  • Depresie. Sentimentele intense de singurătate și respingere pot contribui la dezvoltarea simptomelor depresive.

Cum poți depăși ghosting-ul?

Câteva strategii care te pot ajuta:

  • Recunoaște-ți și validează-ți sentimentele. Este important să recunoști că este normal să te simți rănit(ă), confuz(ă) sau furio(a)s(ă). Permite-ți să procesezi, o vreme, aceste emoții fără a te judeca și fără a te cufunda în abisul suferinței.
  • Realizează că e posibil să nu primești niciodată o explicație și nu te lăsa prins(ă) în capcana lui „De Ce?”, ci acceptă comportamentul în sine („a ales să întrerupă orice legătură”). 
  • Caută sprijin. Vorbește cu prietenii, familia sau cu un psihoterapeut despre experiența ta. Sprijinul social poate fi extrem de benefic.
  • Reamintește-ți de propria valoare. Amintește-ți de calitățile și realizările tale, de relațiile semnificative din viața ta. Nu lăsa experiența ghosting-ului să definească cine ești. Ghosting-ul spune ceva despre celălalt, nu despre tine! Nu este vina ta că ai fost ghostuit(ă). Nicio persoană nu merită un astfel de tratament.
  • Concentrează-te pe îngrijirea de sine. Angajează-te în activități care îți aduc relaxare, entuziasm, bucurie. Sportul, plimbările în aer liber, meditația și hobby-urile pot avea efecte pozitive asupra stării tale de bine.
  • Comunică cu cel/cea care a dispărut fără urme prin alte metode. Acest pas este pentru tine, nu pentru cealaltă persoană, permițându-ți să închizi capitolul. Dacă simți că este util și posibil, exprimă-ți sentimentele printr-o scrisoare.  

De ce unele persoane aleg să apeleze la Ghosting?

  • Lipsa empatiei sau un nivel scăzut al empatiei. Unii oameni consideră că „a dispărea fără urmă” este un mesaj foarte clar, care nu necesită explicații și nu își imaginează sau nu le pasă că fac rău prin comportamentul lor.  
  • Evitarea conflictului. Unor oameni le este atât de greu să abordeze discuții inconfortabile sau conflictuale, încât văd ghosting-ul ca pe o cale de ieșire ușoară.
  • Lipsa de maturitate emoțională. Ghosting-ul reflectă incapacitatea unei persoane de a gestiona propriile emoții, de a comunica eficient și de a-și asuma responsabilitatea.

Înțelegerea motivelor din spatele ghosting-ului nu scuză comportamentul și nu anulează total suferința, dar poate ajuta persoanele care au parte de ghosting să înțeleagă că e despre problemele personale ale celui/celei care dispare subit.

Ai făcut Ghosting? Cum poți repara situația?

Persoanele care au recurs la ghosting pot realiza anumiți pași pentru a ajunge la acel sentiment de „closure” de ambele părți:

  • Repararea relației după un episod de ghosting necesită curaj, sinceritate, empatie și responsabilitate. E de apreciat că ai luat această decizie.
  • Înainte de a lua orice măsuri, este important să reflectezi la motivele care te-au determinat să faci ghosting pentru a evita repetarea comportamentului în viitor.
  • Chiar dacă este dificil, chiar dacă a trecut ceva timp, reia comunicarea, oferă scuze sincere pentru comportamentul tău, fără a încerca să justifici sau să minimizezi ceea ce ai făcut. Recunoaște impactul emoțional negativ pe care comportamentul tău l-a avut asupra celeilalte persoane.
  • Fii pregătit(ă) să asculți și să accepți perspectiva și emoțiile persoanei cu care ai încetat comunicarea. 
  • Oferirea unei explicații este un gest de respect și maturitate, dar este important să realizezi că cealaltă persoană s-ar putea să nu fie dispusă să reia relația sau să te ierte imediat. Respectă decizia și fii pregătit(ă) să accepți orice răspuns.
  • Folosește această experiență pentru a dezvolta strategii mai sănătoase de gestionare a relațiilor și a conflictelor în viitor.
  • Dacă observi un model repetitiv de evitare în relații sau dificultăți în gestionarea emoțiilor, poate fi util să cauți sfatul unui psiholog/psihoterapeut.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.