Psihoterapia scurtă orientată pe soluții (SFBT) – principii, adresabilitate, studii

Oamenii își doresc să găsească soluții eficiente la suferința lor cât de repede posibil. Și este de înțeles. În primul rând, apare nevoia de a opri suferința sau de a-i diminua puterea cât mai repede. Și, apoi, suntem constrânși de timp, de bani și de capacitatea noastră energetică de a face față unei vieți moderne alerte și aglomerate și nu ne putem angaja tot timpul într-un proces terapeutic de lungă durată.

Psihoterapia scurtă orientată pe soluții (SFBT) este relevantă și eficientă în lumea provocatoare de azi, concentrându-se pe identificarea și utilizarea resurselor și a punctelor forte existente ale clienților, în loc să se adâncească în problemele și istoricul acestora. Prin promovarea unui dialog constructiv, colaborativ, țintit și a unei perspective optimiste, SFBT îi împuternicește pe oameni să-și găsească propriile soluții și să facă schimbări pozitive într-un timp relativ scurt.  

Scurt Istoric 

Psihoterapia scurtă orientată pe soluții (SFBT) a fost dezvoltată de Steve de Shazer (1940-2005) și Insoo Kim Berg (1934-2007) în colaborare cu colegii lor de la Centrul Milwaukee Brief Family Therapy la sfârșitul anilor 1970. 

Dezvoltatorii Psihoterapiei Scurte orientate pe Soluții au petrecut nenumărate ore observând sesiuni de terapie reale, pe parcursul mai multor ani, din spatele unei oglinzi unidirecționale, notând cu atenție orice fel de întrebări, afirmații sau comportamente care au condus la un rezultat terapeutic pozitiv pentru clienți. Constatările cercetătorilor au fost încorporate în abordarea SFBT. 

Într-un fel, aceștia au conturat avatarul psihoterapeutului ideal. Dar nu doar asta, ci au și identificat aspectele comune ale mecanismelor care contribuie rapid și eficient la schimbare.

Ce este Psihoterapia Scurtă orientată pe Soluții (SFBT)

Terapia scurtă centrată pe soluții (SFBT) este o abordare terapeutică pe termen scurt, focalizată pe viitor, direcționată de obiective realiste, pozitive și care se concentrează pe soluții, mai degrabă decât pe problemele care i-au determinat pe clienți să caute terapie, considerându-se că, de cele mai multe ori, încercările de soluționare (ineficiente) sunt adesea cauza menținerii problemei cu care se confruntă clientul.

Bănuiesc că te intrigă expresia “psihoterapie scurtă”, mai ales că auzim prin filme sau în alte părți că oamenii merg ani de zile la terapie. Evident, sunt situații și situații – în unele cazuri, este nevoie de mai mult timp, în altele se lungește un proces terapeutic ineficient, iar în alte cazuri terapia s-a încheiat de mult timp și se face, de fapt, dezvoltare personală.  

Cuvântul „scurt” din SFBT se referă la scopul de a găsi și implementa, cât mai curând posibil, o soluție la problema stringentă a clientului, pentru a minimiza timpul petrecut în terapie și, mai important, timpul petrecut în suferință.

Asta nu înseamnă neapărat că durata terapiei va fi foarte scurtă, ci că nu va fi mai lungă decât este necesar și că ne concentrăm ca schimbările să apară cât mai devreme. 

De multe ori, în abordarea SFBT se face terapie o dată pe săptămână timp de 3-4 luni. După aceea, dacă rezultatele sunt satisfăcătoare, mai rar încă 2-3 luni, apoi terapia se termină. O dată ce clientul depășește suferința, terapia se încheie, dar poate începe, dacă se dorește și este necesar, un proces de dezvoltare personală. 

Terapia scurtă orientată pe soluții (SFBT) este o abordare psihoterapeutică bazată pe dovezi, care încorporează principii și practici din constructivismul social (dezvoltarea umană este situată social, iar cunoașterea și sensurile sunt construite prin interacțiunea cu ceilalți) și psihologia pozitivă (instilarea speranței provoacă emoții pozitive; orientarea spre viitor ajuta la formularea, motivarea, realizarea și susținerea schimbării comportamentale dorite).

Principiile SFBT

Principalele ipoteze de lucru, atitudini & credințe cu care pornesc psihoterapeuții SFBT în lucrul cu clienții:

  • Abordarea fiecărei sesiuni ca și cum ar fi ultima și singura dată când vezi acel client.
  • Concentrarea asupra pozitivului, resurselor interne (competențe, valori personale, trăsături pozitive de caracter etc.) și externe (prieteni, familie etc.) ale clientului.
  • Concentrarea pe soluții, pe prezent și pe viitorul dorit facilitează schimbarea clientului în direcția dorită.  
  • Definirea corectă a obiectivului creează harta schimbării.
  • Există întotdeauna excepții la o problemă și acestea pot fi folosite pentru a construi soluții.
  • Schimbarea are loc tot timpul. Stagnarea este o iluzie. 
  • O mică schimbare generează schimbări mai mari. Pe principiul efectului bulgărelui de zăpadă.
  • Clienții cooperează, colaborează întotdeauna. Nu sunt rezistenți. Ne arată cum cred ei că are loc schimbarea. Pe măsură ce le înțelegem gândirea și acționăm în consecință, cooperarea este inevitabilă. 
  • Oamenii au deja resursele de care au nevoie pentru a-și rezolva problemele.
  • Terapia este un efort orientat spre obiectiv sau soluție, cu clientul în rolul de expert în propria sa viață. Clientul alege ce dorește să schimbe și modul în care va face asta. 
  • Dacă funcționează, nu o rezolva! 
  • Dacă tot ce faci nu funcționează, fă ceva diferit!
  • Keep it simple! Soluțiile sofisticate sunt deseori sortite eșecului. Soluția simplă se află deja în experiența, în descrierile clienților despre problemă.
  • Nu există eșec, doar feedback. Feedbackul negativ primit din partea clienților sau tentativele nereușite ale clienților de a realiza ceva sunt indicii cheie despre ceea ce nu funcționează și despre ceea ce ar putea funcționa (Walter & Peller, 1992).

Psihoterapia scurtă orientată pe soluții  (SFBT) este o abordare bazată pe dovezi (evidence-based)

Au fost efectuate aproximativ 150 de studii clinice randomizate pentru a testa eficiența SFBT, pe o varietate de populații clinice. Eficacitatea Psihoterapiei Scurte Orientate pe Soluții (SFBT) este similară cu alte practici bazate pe dovezi, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia interpersonală. 

În timp ce dimensiunile efectului sunt similare cu alte intervenții psihologice bazate pe dovezi, aceste efecte sunt atinse în mai puține ședințe de terapie, cu o medie de aproximativ 5 ședințe și rareori extinzându-se peste 8 sau 10.

Exemple aici.

Pentru cine și pentru ce fel de probleme este recomandată SFBT?

Psihoterapia scurtă centrată pe soluții (SFBT) este eficientă cu diverse populații clinice, non-clinice și diferite tipuri de probleme sau provocări psihologice, precum depresia, anxietatea, stima de sine scăzută, abuzul de substanțe, tulburări de conduită la copii și adolescenți, managementul conflictelor (în familie, în mediul business, în relația de cuplu), tulburări alimentare și obezitate și altele.  

Deoarece SFBT are la bază tehnici conversaționale, terapeuții punând multe întrebări pentru a afla resursele, motivațiile, scopurile clienților, soluțiile deja încercate, viitorul dorit de aceștia etc., nu are efect în caz de psihoză acută sau în prima fază a depresiei profunde, dar poate fi eficientă într-o etapă ulterioară, când medicația ajută clientul să întreprindă conversații. De asemenea, dacă există un blocaj psihologic și clientul nu poate să comunice, să se exprime, să-și acceseze anumite emoții și gânduri, SFBT nu e cea mai bună alegere, în acest caz putându-se porni procesul cu terapie prin artă.

Găsiți exemple de experimente și meta-analize de studii clinice aici.  

Bibliografie și resurse:

Institute For Solution-Focused Therapy. What is Solution-Focused Therapy? Articol accesat la adresa web: https://solutionfocused.net/what-is-solution-focused-therapy/

Institute For Solution-Focused Therapy. What Does the Research Say About Solution-Focused Brief Therapy? Articol accesat la adresa web: https://solutionfocused.net/research-in-solution-focused-therapy/

Walter, J. L., & Peller, J. E. (1992). Becoming solution-focused in brief therapy. Brunner-Mazel.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.