Cum te ajută un psihoterapeut? Ce se întâmplă în ședințele de terapie?

Mi-am propus să răspund la întrebările „Cum te ajută un psihoterapeut?”, „Ce se întâmplă în ședințele de psihoterapie?” atât printr-o abordare ceva mai tehnică, dar cu exemple concrete, cât și prin metafore care surprind și sintetizează complexitatea procesului terapeutic.

Ce este un psihoterapeut?

Un psihoterapeut este, de regulă, un absolvent al facultății de psihologie și al unui master în psihoterapie sau al unui program avansat, de lungă durată (3-4 ani), în psihoterapie.

Psihoterapeutul ajută persoanele care se confruntă cu provocări legate de sănătatea lor mintală, având rolul de a contribui la restabilirea echilibrului afectiv al clienților și/sau la modificarea unor trăsături de personalitate dezadaptative ale acestora.

Un psihoterapeut este specializat în tratamentul profund al problemelor psihologice mai complexe, cum ar fi tulburările anxioase, depresia, tulburările de personalitate, dependențele, tulburările alimentare etc.

Ce se întâmplă în ședințele de terapie?

În cadrul ședințelor de psihoterapie, clienții explorează alături de terapeut:

  • modul în care funcționează mintea lor (credințe, tipare de gândire, mentalități, așteptări etc.),
  • emoțiile și sentimentele pe care le trăiesc (rolul lor, gestionarea acestora),
  • comportamentele (reacții, tipare, obiceiuri),
  • sursele problemelor și cauzele menținerii problemelor,
  • noi atitudini și comportamente benefice,
  • soluții posibile.

În cadrul ședințelor de terapie, psihoterapeutul facilitează un dialog constructiv, pentru a ajuta clientul să-și clarifice emoțiile și sentimentele, să-și pună ordine în gânduri, să-și activezi resursele de care dispune, să identifice soluții creative, personalizate etc.

Deși, de cele mai multe ori, vorbim de o „terapie prin vorbire”, ședințele de psihoterapie pot include și:

  • jocuri de rol (de ex., pentru a exersa comunicarea asertivă),
  • activități artistice terapeutice (de ex., desenarea unui autoportret sau desenarea problemei),
  • completarea unor chestionare,
  • exerciții ghidate de relaxare,
  • exerciții prin care imaginația clientului este dirijată în anumite direcții,
  • brainstorming ,
  • exerciții structurate pentru rezolvarea problemelor sau luarea deciziilor.

Între ședințe, clientul poate primi teme pentru acasă, stabilite de comun acord.

Cum te ajută un psihoterapeut?

Pentru a răspunde la această întrebare, îți propun în cele ce urmează o serie de metafore care reflectă atitudinile terapeutului, metodele și tehnicile psihoterapeutice, precum și procesul de lucru și colaborarea dintre client și psihoterapeut.

  • Explorator în jungla lumii interioare. Un psihoterapeut este ca un „explorator” care însoțește clientul într-o călătorie prin „jungla” lumii sale interioare. „Jungla” reprezintă labirintul gândurilor, emoțiilor și amintirilor clientului. Rolul psihoterapeutului este să lumineze cărările mai puțin bătute de client, să însoțească clientul prin locurile periculoase, să identifice potențialele pericole (frici) și resurse neexplorate de client (abilități, oportunități).
  • Grădinar. Psihoterapeutul poate fi văzut ca un „grădinar” care contribuie la cultivarea sănătății mintale a clientului. Grădina clientului conține atât flori, cât și buruieni. Uneori, clienții văd doar buruienile, nu și florile ascunse în spatele lor. Alteori, clienții nu aleg solul propice creșterii plantelor. Psihoterapeutul încurajează „udarea” aspectelor pozitive ale vieții clientului, „plivirea” gândurilor sau comportamentelor dăunătoare și adaptează tehnicile terapeutice la nevoile specifice ale clientului pentru a sprijini creșterea personală. Identificând care este cantitatea de „apă” potrivită, „lumina” potrivită și „solul fertil” pentru fiecare tip de „plantă”, clientul învață cum să își crească și întrețină singur „grădina” personală.
  • Muzician de jazz. Psihoterapia, asemenea jazz-ului, implică uneori improvizație și creativitate. Psihoterapeutul folosește abilitățile si cunoștințele sale pentru a se adapta și a răspunde în timp real la nevoile psihologice ale clientului, creând o „melodie” terapeutică unică în fiecare ședință.
  • Asistent al regizorului. Psihoterapeutul ghidează clientul în procesul de punere în scenă a propriei sale vieți. Psihoterapeutul ajută clientul să aleagă „lumina” adecvată pentru a-și vedea mai clar propriile experiențe, „scenariul” potrivit pentru a înțelege și rezolva problemele personale, cei mai buni „actori” și cele mai bune „scene” pentru a-și exprima potențialul. Clientul este regizorul propriei sale vieți, iar psihoterapeutul îl sprijină în realizarea celei mai bune „creații artistice” posibile.
  • Ghid turistic. Psihoterapeutul este ghidul care însoțește clientul prin diversele etape ale vieții acestuia. Psihoterapeutul ajută la explorarea diferitelor „destinații” ale clientului (obiective de viață), sugerează „rute” (strategii de coping și decizii majore) și oferă sprijin în alegerea „opririlor” necesare pentru reflecție și autocunoaștere. Clientul deține harta, iar psihoterapeutul îl orientează.
  • Cercetător științific. Psihoterapeutul poate fi comparat cu un cercetător care studiază și testează diferite strategii și tehnici. Psihoterapeutul analizează modul în care clientul răspunde la diversele situații de viață, ajutând la optimizarea metodelor de coping și la îmbunătățirea abilităților clientului. De asemenea, psihoterapeutul măsoară constant evoluția clientului și identifică noi tehnici sau abordări prin care ar putea ajuta clientul să ajungă la rezultatele dorite.
  • Călător prin timp. Psihoterapeutul ajută clientul să navigheze prin trecut, prezent și viitor. Psihoterapeutul asistă clientul în procesarea și înțelegerea experiențelor trecute, gestionarea provocărilor prezentului și planificarea unui viitor mai bun, contribuind astfel la definirea unei noi perspective, care sa integreze toate experiențele clientului.

Sper că pleci de pe această pagină cu o viziune mai clară. Dacă mai ai întrebări pe această temă, nu ezita să le pui în comentarii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.